Vastuullisuus

Koko myymäläketjumme tekee aktiivisesti töitä toimiakseen ympäristöystävällisesti, kunnioittaen lahjoittajien panosta ja pitääkseen huolta henkilöstöstä.

Teemme Avainlipun arvoista työtä

Fidalle myönnettiin arvostettu Avainlippu-merkki kesäkuussa 2019.  Avainlippu kertoo, että Fidan palvelu on kotimaista alkuperää ja järjestö työllistää Suomessa. Valitsemalla Avainlipulla varustetun tuotteen tai palvelun, kuluttaja tekee vastuullisen valinnan, sillä valinta luo työtä Suomeen.

Avainlippu

Fidan myymälöissä työskentelee yli sata henkilöä. Pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa lajittelukeskuksessa, kuljetuspalvelussa ja myymälähallinnossa työskentelee noin 30 ammattilaista. Lisäksi ketjussa palvelee harjoittelijoita, työelämävalmennettavia, vapaaehtoisia ja siviilipalvelusta suorittavia.

Fidan kotimaisuusaste on 100 prosenttia, sillä lajittelemme ja myymme vaatteet, tavarat ja huonekalut Suomessa, ja pääkonttori on Helsingissä. Avainlipun saaneiden tuotteiden tai palvelujen kotimaisuusaste on keskimäärin yli 80 prosenttia.

Fida secondhand sinivalkoinenvalinta-sivustolla.

Olemme kierrätyksen edelläkävijä

Fida secondhand -ketjun toiminta perustuu kierrättämiseen. Olemme vuodesta 1979 asti toiminut kierrätyksen ja eettisen kuluttamisen pioneeri. Annamme myyntikelpoiselle tavaralle uuden elämän ja vähennämme näin kulutuksesta syntyvää painetta maapalloamme kohtaan. Myymme meille lahjoitettuja tavaroita vaatteista huonekaluihin ketjumme myymälöissä.

Hävikin minimoimiseksi myymme eteenpäin pääkaupunkiseudun lajittelukeskuksessa käsiteltävän lahjoitusmateriaalin, joka ei päädy Fida secondhand –ketjun valikoimaan. Pienen osan tästä myymme lajittelukeskuksen yhteydessä sijaitsevasta outletmyymälässämme.

Suurin osa ketjuvalikoimaan päätymättömästä vaatteesta myydään eurooppalaisille, materiaalit uudelleen lajitteleville toimijoille, ja eurooppalaisiin tekstiilinkäsittelylaitoksiin. Ennen yhteistyön aloittamista Fida hankkii tiedot yhteistyökumppaneiden lajittelutoiminnasta, eli siitä, millaisia lajikkeita prosessissa syntyy ja mitä niille tehdään.

Uudelleen lajitellusta materiaalista valtaosa päätyy myyntiin ja kierrätykseen. Myynti- ja kierrätyskelvottomat lahjoitustavarat hyödynnetään energiatuotannossa. Mahdollisimman suuri osa hyödynnettävissä olevasta lahjoitustavarasta pääsee näillä keinoin uusiokäyttöön.

Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaamme ja toimintaprosessejamme, jotta voisimme hyödyntää lahjoitustavaran mahdollisimman tehokkaasti. Tavaralahjoittajana voit ehkäistä ympäristöön kohdistuvaa painetta lahjoittamalla hyväkuntoista tavaraa ja lajittelemalla kierrätyskelvottomat tavarat asianmukaisesti. Täällä voit tutustua tuoteryhmäkohtaisiin lahjoitusohjeisiin.

 

Arvostamme lahjoitustasi

Olemme lahjoitusvaroin toimiva järjestö ja arvostamme jokaista saamaamme lahjoitusta. Haluamme käyttää meille uskotut lahjoitusvarat ja tavarat mahdollisimman tehokkaasti.

Teemme työtä maailman vähäosaisimpien ja haavoittuvaisimpien ihmisten ja yhteisöjen hyväksi neljällä mantereella, lähes 50 eri maassa. Fida secondhand –ketjusta saamillamme tuotoilla voimme rahoittaa toimintaamme ja mahdollistaa avun perille menemisen. Lue viimeisimmästä vuosikertomuksesta lisää.

Fida International on jäsen Vastuullinen Lahjoittaminen ry:ssä, joka on varainhankintaa harjoittavien yleishyödyllisten yhteisöjen yhteistyöverkosto.

 

Huolehdimme työntekijöistämme

Työnantajana haluamme tarjota työntekijöillemme turvallisen työpaikan, jossa henkilöstöstä pidetään huolta. Teemme tiivistä yhteistyötä työterveyshuollon kanssa. Käytössämme on varhaisen tuen malli, jonka avulla pyrimme puuttumaan ajoissa työntekijöiden hyvinvointia uhkaaviin tekijöihin. Haluamme mahdollistaa ikääntyneiden työntekijöiden siirtymisen kevyempiin työtehtäviin.

Teetämme säännöllisesti henkilöstön hyvinvointikyselyn. Mittaamme kyselyssä muun muassa työilmapiiriä ja kartoitamme työpaikkamme tasa-arvotilannetta. Pyrimme ohjaamaan henkilöstötoimintaamme kyselyn pohjalta.  Työntekijöidemme mukaan työ joustaa hyvin elämäntilanteen mukaan.

Pyrimme tarjoamaan työntekijöillemme mahdollisuuden kehittää ammatillista osaamistaan kouluttamalla heitä. Ammattitaidon kasvattaminen lisää varmuutta ja viihtyvyyttä työssä.

Emme halua tarjota työntekijöillämme ketjutettuja määräaikaisuuksia, vaan palkkaamme työntekijämme aina toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen, mikäli määräaikaiselle työsuhteelle ei ole lainmukaista perustetta. Osa-aikaisessa työsuhteessa oleville tarjoamme mahdollisuuksien mukaan kokoaikaista tehtävää tai lisätunteja.

Noudatamme myymälähenkilöstön osalta Kaupan työehtosopimusta. Kuljettajiin noudatetaan Kaupan automiesten työehtosopimusta.