Ajankohtaista

Fida secondhand – 40 vuotta löytöjä ja lähimmäisenrakkautta

Fidan ovi käy noin miljoona kertaa vuodessa, kun asiakas kävelee sisään ainutkertaisten löytöjen perässä. 40 vuoden aikana olemme asiakkaidemme kanssa kierrättäneet vaatteita ja tavaraa ainakin 800 jalkapallokentällisen verran. Tarina sai alkunsa Helsingin Sörnäisistä.

Vuonna 1979 avattiin ensimmäinen LKA-myymälä Sörnäisiin. Myymäläketju lähti nopeaan kasvuun vuonna 1981, kun valtakunnallisen vaatekeräyksen tuottamia miljoonia vaatekiloja alettiin lajitella ja myydä pois. Puolessa vuodessa avattiin 18 uutta myymälää.

Sittemmin LKA-myymälöistä tuli Fida lähetystoreja, nykyään meidät tunnetaan lyhyemmin Fidana.

– On merkillepantavaa, että kirpputoriketju kasvoi juuri 1980-luvulla, joka tunnetaan kulutusjuhlan vuosikymmenenä. Fida on ollut uranuurtaja luodessaan kierrätykseen ja eettiseen kuluttamiseen perustuvaa kulttuuria Suomeen, kertoo Fidan pitkäaikainen kehityspäällikkö Tiina Haimila.

– Samalla Fida on tarjonnut suomalaisille mahdollisuuden osallistua hyväntekeväisyyteen tavaroita kierrättämällä.

Köyhien ostospaikasta katumuodin aarreaitaksi

Vielä 1980-luvulla käytetyn ostaminen oli leimaavaa, mutta nyt se on suositumpaa kuin koskaan ennen. Luonnonvarojen ehtyminen, ilmastonmuutos ja kestävän kehityksen vaatimukset ovat osaltaan edistäneet kierrätystä ja siihen liittyvää lainsäädäntöä ja tehneet tiedostavasta ostamisesta trendikkäämpää kuin koskaan.

Nykyisellään Fida secondhand -myymälät tarjoavat persoonallista muotia yksilöllisiä löytöjä etsiville, edullista ja siistikuntoista perusvaatetta ja kodintavaraa säästöjä hakevalle ja erinomaisen valikoiman keräilyharvinaisuuksia aarteenmetsästäjille.

Pääkaupunkiseudun lajittelukeskus Itä-Helsingissä käsittelee vaatteita ja pientavaroita jopa 1,2 miljoonaa kiloa vuodessa. Valtakunnallisen myymäläketjun 40 vuoden kierrätyspottia ja sen merkitystä Suomen luonnolle voi vain arvailla.

Fida secondhand -myymälöiden tuotto käytetään Fida Internationalin toimintaan, jonka tavoitteena on tuoda toivo ja tulevaisuus maailman köyhimmille ihmisille.