Ajankohtaista

Kierrätyksen uranuurtaja täyttää 40 vuotta

Fida secondhand -myymäläketju on ollut kierrätyksen uranuurtaja Suomessa. Nyt se kehittää aktiivisesti alan muiden toimijoiden kanssa tekstiilien jatkojalostusta.

Ensimmäinen myymälä avattiin vuonna 1979 Helsingin Sörnäisissä. Myymäläketju lähti nopeaan kasvuun vuonna 1981, kun valtakunnallisen vaatekeräyksen tuottamia miljoonia vaatekiloja alettiin lajitella ja myydä pois. Puolessa vuodessa avattiin 18 uutta myymälää.

Myymälöitä kutsuttiin aluksi LKA-kirpputoreiksi (Lähetyksen Kehitysapu), ja vuodesta 2001 lähtien Fida lähetystoreiksi. Nykyään käytössä on vain Fida, joka on jäänyt parhaiten ihmisten mieliin.

1980-luvulla LKA-myymälät olivat tuttu näky monen kaupungin katukuvassa. Myymälöitä oli peräti 47 vuonna 1987.

– On merkillepantavaa, että kirpputoriketju kasvoi juuri 1980-luvulla, joka tunnetaan kulutusjuhlan vuosikymmenenä. Fida on ollut uranuurtaja luodessaan kierrätykseen ja eettiseen kuluttamiseen perustuvaa kulttuuria Suomeen, kertoo kehityspäällikkö Tiina Haimila, joka on työskennellyt Fidalla 30 vuotta ja seurannut aitiopaikalta koko toimialaa.

– Samalla Fida on tarjonnut suomalaisille mahdollisuuden osallistua hyväntekeväisyyteen tavaroita kierrättämällä.

Vuosikymmenien potti luonnonvarojen säästämisessä

Fida secondhandin ”isä” oli kehitysmaa-aktivisti ja keksijä Pauli Rantanen, jonka sydän sykki niin kehitysmaiden kuin Suomen köyhille. Rantasen visiossa kirpputoritoiminnassa toteutuivat kristilliset arvot, kun ”arvottomasta tulee arvokas ja hylätystä hyödyllinen”.

Vielä 1980-luvulla käytetyn ostaminen oli leimaavaa, mutta nyt se on suositumpaa kuin koskaan ennen. Luonnonvarojen ehtyminen, ilmastonmuutos ja kestävän kehityksen vaatimukset ovat osaltaan edistäneet kierrätystä ja siihen liittyvää lainsäädäntöä.

Fida on alan muiden toimijoiden kanssa ollut mukana monialaisessa Telaketju-hankkeessa, joka kehittää tekstiilien jatkojalostusta Suomessa. Osana hanketta Fida on kehittänyt erityisesti tekstiililajittelun koulutusta.

Fidan pääkaupunkiseudun lajittelukeskus Itä-Helsingissä käsittelee vaatteita ja pientavaroita jopa 1,2 miljoonaa kiloa vuodessa. Valtakunnallisen myymäläketjun 40 vuoden kierrätyspottia ja sen merkitystä Suomen luonnolle voi vain arvailla.

– Olisi upeaa laskea, kuinka paljon jollain paikkakunnalla toiminut Fida on säästänyt luonnonvaroja vuosikymmenten varrella. Kiitämme lämpimästi kaikkia lahjoittajia ja asiakkaitamme, jotka ovat olleet tekemässä näitä ympäristötekoja ja osallistuneet myös globaalin vastuun kantamiseen, sanoo kehityspäällikkö Tiina Haimila.

Lisätietoja: Tiina Haimila | kehityspäällikkö, Fida secondhand | 040 569 7699 | tiina.haimila@fida.fi

 Fida secondhand on Suomen suurin hyväntekeväisyysmyymäläketju, joka on toiminut jo vuodesta 1979. Myymälöiden tuotoilla tuetaan Fida International ry:n toimintaa. Myymälöitä on tällä hetkellä 25 ja ne toimivat 15 paikkakunnalla. www.fida.fi