Ajankohtaista

Lähimmäisenrakkaus on suojelukohde

Seinäjoen Fida-myymälämme sijaitsee keskellä historiallista Itikanmäkeä. Alueen historia on värikäs. Muutamat jäljelle jääneet rakennukset on rakennettu vuoden 1900 molemmin puolin. Ne ovat palvelleet verkatehtaana ja puolustusvoimien käytössäkin.

Osa rakennuksista on suojelukohteita. Niitä viritellään palvelemaan asutusta, joka kohoaa kiireellä täyttämään maaltamuuttajien tarpeita.

Meidän rakennuksemme ei ole saanut suojelukohteen leimaa, vaikka sekin on osa historiallista kokonaisuutta. Rakennus puretaan joskus tulevaisuudessa ja tilalle rakennetaan miljööseen istuvia kerrostaloja. Ne ovat moderneja ja sopivat nykyajan kulutusmentaliteettiin.

Fida-myymälä on ollut Seinäjoella jo lähes kaksikymmentä vuotta, eri paikoissa ja erilaisena. Myymälärakennuksella on oma historiansa. Se on palvellut mitä erilaisimpina tiloina.

Ovi avautuu lukemattomia kertoja uusille ja vanhoille asiakkaille. Aikoinaan äitien jaloissa leikkineistä lapsista on kasvanut ostopäätöksen itse tekeviä nuoria.

Täältä on ostettu hautajaisiin mustaa, lapsen juhlaan mekko ja kenkiä, valmistujaisiin pitsiä, rippijuhliin pukuja, häihin mekkoa, itsenäisyyspäivän juhliin sinivalkoista, jouluun tonttuja, pääsiäiseen pupuja, kesään röyhelöä, kasarijuhliin kasarimuotia ja kultahäihin kahvikalustoa.

Täällä on tehty löytöjä, jotka hykerryttävät pitkään ja jotka tuovat iloa arkeen ja juhlaan.

Olen nähnyt myymälän asiakkaan silmin – ja kohdannut ihania ihmisiä.

Olen surrut koiran menetystä, iloinnut vauvan syntymästä ja tuudittanut vastasyntynyttä äidin valitessa ostoksia. Olen lohduttanut leskeksi jäänyttä ja kuullut monia mielenkiintoisia ja opettavaisia elämäntarinoita.

Olen ihastellut vanhojen pariskuntien harmoniaa ja nuoren parin intoa ja onnitellut mummoa ja vaaria uudesta lapsenlapsesta. Olen pohtinut asiakkaiden kanssa tavaran alkuperää ja ikää.

Lähimmäisenrakkaus, halu auttaa ja jakaa myötätuntoa – niitä kahden vuosikymmenen kehitys ei ole vanhentanut eikä tehnyt tarpeettomiksi. Niille täytyy ehdottomasti antaa merkintä: ”suojelukohde”.

Olen ylpeä sinusta, joka lahjoitat ja ostat myymälästämme. Olen ylpeä siitä, mitä me yhdessä Fidan kautta teemme lähimmäistemme hyväksi. Tälläkin hetkellä monet heistä kokevat puutetta, sotaa, kärsimystä, nälkää ja kylmää.

Lopuksi tahdon kertoa Eeva-mummosta, joka tuo valoa päiviini vain olemalla oma itsensä.

Syksyllä hän asteli sisään myymäläämme päällään keltainen sadetakki, villasukat puolipitkistä kumisaappaista pilkottaen ja päässään värikäs pöllöhattu.

Kysymykseen ”mitä kuuluu?” hän vastaa aina, että elämä on niin mukavaa ja kaikki on hyvin. Ei ole edes pahaa ilmaa. Kaikki ilmat ovat hyviä.

Ei hänen elämänsä aina helppoa ole ollut, mutta hän katselee elämää sellaisen asenteen läpi, joka saa hänet tyytyväiseksi.

Istun toisinaan hänen viereensä juomaan kahvikupposen ja toivon, että hänestä tarttuisi minuunkin jotain. Jospa minäkin voisin olla aurinko tai edes pieni valonsäde lähellä oleville.

****

Blogin kirjoittaja: Eliisa Selkomaa

Eliisa on Fida Seinäjoen myymälänhoitaja, joka totuttelee Suomen tavoille ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen. Eliisa rakastaa elämäntarinoita, ihmisiä ja heidän historiaansa. Hän nauttii luonnosta väreineen ja kauniista käsitöistä, joista voi lukea tekijänsä vaivannäköä ja sitkeyttä.