Ajankohtaista

Vaatteiden ja asusteiden hankkiminen kierrätettynä on järkivalinta ja ekoteko – lue miksi!

Vaatteiden hankkiminen kierrätettynä on järkevää. Säästät rahaa, luontoa ja vaivaa. Lisäksi saat itsellesi ainutlaatuisen ja persoonallisen tyylin. Kirppikseltä voit tehdä uskomattomia löytöjä ja hankkia laadukkaita merkkivaatteita edulliseen hintaan.

Farkut on luotu kestämään

Farkut paranevat vanhetessaan. Niistä tulee pehmeämmät ja joustavammat ja kulumisen jäljet tulevat luonnostaan. Moni ei tule ajatelleeksi, että tehtaalla tehty farkkujen kuluttaminen kuten hiekkapuhallus vahingoittaa tekijäänsä. Hiekkapöly nimittäin aiheuttaa huonoissa työoloissa työskenteleville ihmisille parantumattomia keuhko-ongelmia.

Ja tiesitkö, että kierrätysfarkut ostamalla säästät vettä? Yksien farkkujen valmistamiseen kuluu yli 10 000 litraa vettä: puuvillapellon kastelu, puuvillan käsittely, kankaan valmistus, farkkujen värjäys ja jälkikäsittely.

 

Nahkatakki on iätön ja kestävä hankinta

Nahkatuotteet kuten takit kestävät jopa sukupolvelta toiselle täysin käyttökelpoisina. Klassiset mallit säilyttävät tyylikkyyteensä muodin vaihteluista välittämättä. Ja ei-niin-klassiset mallit tulevat muotiin säännöllisin väliajoin. Lisäksi nahkavaatetta voi itse tuunata mieleisekseen, materiaali kyllä taipuu siihen.

Laadukkaista materiaaleista tehdyt vaatteet kestävät kauniina vuosikymmenestä toiseen. Esimerkiksi 100 % villasta tehty villapaita säilyy nypyttömänä ja siistinä useita vuosia kunhan sitä välillä tuulettaa ja puistelee.

Suosi lämmintä ja kestävää villaa

Villa on siitä hieno materiaali, että se hylkii likaa ja puhdistuu siksi helposti. Välillä neuletta on hyvä pestä käsin miedolla pesuaineella kuten marseille-saippualla. Villa kestää vuosikymmenestä toiseen eikä se nyppyynny kuten keinokuituiset vaatteet. Villa on ekologinen luonnontuote, joka aikanaan myös maatuu.

 

Tee piristäviä ja kestäviä löytöjä

Uniikkeja ja persoonallisia asusteita löytyy ihan jokaiselta kirppikseltä. Vyöt, laukut ja korut ovat tuotteita, joita on mukava vaihdella vaikka vuodenajan värien mukaan. Nahkavyöt ja laadukkaat laukut kestävät kierrätystä ja ovat edullinen piriste asuun kuin asuun. Näyttävyyttä arkivaatetukseen saat helposti erilaisilla koruilla.

 

Hanki luonnonkuituja

Kun ostat vaatteita, suosi luonnonkuituja. Ne ovat miellyttäviä käyttää ja maatuvat aikanaan toisin kuin tekokuidut. Muutama vuosikymmen sitten vaatteet ja asusteet tehtiin kestämään. Materiaalit valittiin huolella ja ompeleista tehtiin lujia. Etenkin kotimaisen työn laatu oli aivan toista, kuin nykyisin halpatuotantomaissa teetetyissä vaatteissa. Joten mitä vanhempi vaate, usein myös sitä laadukkaampi. Kannattaa siis suosia retroa ja vintagea. Persoonallisen tyylin, kestävyyden ja ekologisuuden vuoksi.

 

Kierrätä!

Suomessa kulutetaan vaatteita ja kodintekstiilejä noin 70 000 tonnia vuodessa. Tekstiilijätteen määrä on kokoajan kasvamaan päin. Uudelleen käyttöön ohjautuu vain 30% ja kierrätykseen 14%. Kannattaa siis kierrättää – puhtaamman ympäristön ja raaka-aineiden säästämisen vuoksi. Tuo sinulle tarpeettomat, siistit ja käyttökelpoiset vaatteet ja kodintekstiilit Fidalle. Me autamme niitä löytämään uuteen kotiin.

 

Lähteet:
http://www.vihreatvaatteet.com/farkkujen-vaaralliset-viimeistelyt/
http://www.syke.fi/hankkeet/texjate