Ajankohtaista

Valtaosa Fidalle lahjoitetusta vaatteesta päätyy hyötykäyttöön

Vuonna 2021 suomalaiset lahjoittivat Fidalle 1,2 miljoonaa kiloa vaatetta.

Fidan lajittelukeskus Helsingissä käsittelee vuosittain yli miljoona kiloa suomalaisilta saatuja vaate- ja tekstiililahjoituksia. Fidan lajittelijat ovat alansa huippuja. Heidän tarkka silmänsä erottaa, millainen vaate ilahduttaa secondhand-ostajaa.

Lajittelussa vaatteet jaetaan kolmeen eri laatuun. Hyväkuntoinen vaate, noin 20-30% lahjoituksista, myydään Fida-myymälöissä. Uudelleenkäyttöön soveltuvat vaatteet, noin 60-75% lahjoituksista, myydään hävikin minimoimiseksi eteenpäin tekstiilinlajittelulaitoksille, joissa ne lajitellaan vielä kerran muun muassa teollisuuden raaka-aineeksi. Tämän lisäksi Fidan outlet-myymälä Helsingin Roihupellossa myy vaatetta tukkuhintaan.

Noin 5-15% Fidalle lahjoitetuista vaatteista on likaisia, kostuneita tai todella huonokuntoisia. Nämä toimitamme energiakäyttöön.

Osan vaatteista lahjoitamme Euroopan sisäiseen avustustyöhön Baltian ja Itä-Euroopan romaniyhteisöihin.

Mitä tapahtuu vaatteelle, joka ei päädy myyntiin Suomessa?

Hävikin minimoimiseksi myymme eteenpäin vaatteet, jotka eivät päädy Fida-myymälöiden valikoimaan. Suurin osa ketjun valikoimaan päätymättömästä vaatteesta myydään eurooppalaisille, materiaalit uudelleen lajitteleville toimijoille, jotka pystyvät lajittelemaan vaatteen tarkasti ja hyödyntämään sen materiaalina. Ennen yhteistyön aloittamista Fida hankkii tiedot yhteistyökumppaneiden lajittelutoiminnasta, eli siitä, millaisia lajikkeita prosessissa syntyy ja mitä niille tehdään.

Fida suosii tahoja, jotka toimittavat tekstiiliä pelkästään EU:n sisällä. Valtaosa kumppaneista onkin teollisuuspyyhkeisiin ja raakaan materiaaliin erikoistuneita jatkojalostajia. Yhteistyökumppanit lajittelevat vaatteet vielä kerran. Osa päätyy myyntiin paikallisesti, osasta tehdään teollisuuspyyhkeitä ja pieni osa, noin 9% (2021) jatkaa matkaa muihin maihin. Yhä suurempi osa vaatteesta pystytään hyödyntämään EU:n sisällä.

Fida ei lähetä lahjoitettuja vaatteita Euroopan ulkopuolelle. Fida ei myöskään toimita kaatopaikalle vaatteita. Lahjoitusvaate, jota Fida ei saa syystä tai toisesta myytyä tai lahjoitettua eteenpäin, päätyy energiakäyttöön.

Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaamme ja toimintaprosessejamme, jotta voisimme hyödyntää lahjoitusvaatteen- ja tavaran mahdollisimman tehokkaasti. Lahjoittajana voit ehkäistä ympäristöön kohdistuvaa painetta lahjoittamalla vain hyväkuntoisia vaatteita. Tutustu tuoteryhmäkohtaisiin lahjoitusohjeisiimme.

2021 vuoden luvut

Vuonna 2021 Fidalle lahjoitettiin 1,2 miljoonaa kiloa vaatetta, mikä vastaa edellisen vuoden tasoa. Baltian ja Itä-Euroopan avustustyöhön ohjattiin enemmän vaatteita kuin aiempana vuonna, kun aloitimme yhteistyön uuden avustusjärjestön kanssa. Yhä vähemmän vaatetta päätyi Eurooppalaisista lajittelukeskuksista EU:n ulkopuolelle (9% vuonna 2021 vrt. 16% vuonna 2020).

Vuonna 2021 kierrätimme vaatteesi näin*
  • 20% Fidan myymälöihin myyntiin
  • 62% päätyi myymälävalikoimaan sopimattomaan II-laatuun. Tästä valtaosa myytiin yhteistyökumppaneille jatkolajitteluun, osa lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen Baltiassa ja Itä-Euroopassa ja loput myytiin outlet-myymälässä.
  • 15% meni energiakäyttöön. Tähän kuuluvat vaatteet, jotka ovat likaisia, kostuneita tai todella huonokuntoisia. Myös II-laatuinen vaate, jota Fida ei syystä tai toisesta saanut myytyä tai lahjoitettua eteenpäin, päätyi energiakäyttöön.
  • 3% meni vaarallisen jätteen sidosaineeksi energiakäyttöön.

*huom. Luvuissa on huomioitu vain tekstiilit, ei kenkiä ja pikkutavaraa.