Ajankohtaista

Viisi hyvää syytä valita kierrätetty uuden sijaan

valitse kierrätetty uuden sijaan

Kirpputorien kiertely on monille hauska harrastus, mutta kierrätettynä ostamiseen löytyy myös monta järkisyytä. Listasimme niistä viisi.

Raha

Kirpputorien hinnat ovat pääasiassa kauppoja edullisemmat. Kierrätysaarteita etsivä joutuu tarttumaan suurempiin seteleihin vain silloin, kun vastaan tulee hyväkuntoinen ja haluttu keräilyharvinaisuus. Perheen välttämättömien hankintojen etsiminen kirpparilta säästää merkittäviäkin summia, ja monet tuotteet löytyvät Fidaltakin vielä hyväkuntoisina.

 

Ympäristö

Kierrätettynä hankitun tuotteen voi ajatella olevan vapaa tehdastuotannon ja kuljetuksen päästöistä, sillä se on jo kerran käytetty ja hylätty. Antamalla vaatteelle tai tavaralle uuden elämän, ostat itsellesi pienemmän hiilijalanjäljen ja säästät kallisarvoisia luonnonvaroja.

Yhden t-paidan tuotantoon voidaan käyttää jopa 2000 litraa vettä, ja valmistus tapahtuu usein alueilla, jossa puhtaasta vedestä on puutetta. Ostamalla kierrätettyä, annat tuotannossa käytetylle vesimäärälle pidemmän eliniän ja säästät uuden paidan tuotantoon kulutetun vesimäärän.

 

Hyvä omatunto

Vastuullinen kuluttaja kantaa huolta myös siitä, millaisissa oloissa hänen ostamansa tuotteet on valmistettu. Tehdastyöntekijöiden työehdot ja turvallisuus ovat asioita, joista kaikki tekstiilivalmistajat eivät edelleenkään kanna vastuuta etenkään alihankkijoidensa osalta.

Kirpputoreilla voit tehdä ostoksia hyvällä omatunnolla, sillä käyttämäsi raha ei tue halpatyövoimaa. Hyväntekeväisyyskirpputorilta, kuten Fidalta, saat lisäksi maailman parhaat kaupanpäälliset, kun tuotoilla tuetaan hyväntekeväisyystyötä maailman köyhimpien ihmisten parissa.

 

Persoonallisuus

Näyttävätkö kaikkien vaatekauppojen valikoimat kutakuinkin samalta? Kirpputorilta löydät persoonallisempaa päälle pantavaa. Voit yhdistellä eri vuosikymmenten tyylejä ja ihastuttaa massasta poikkeavilla vaatevalinnoilla.

 

retro ja vintage peltipurkit

Löytämisen riemu

Löytöjen tekeminen kirpputorin valikoimasta herättää osassa meistä primitiivisen metsästäjä-keräilijä-vietin, ja edullisen aarteen kotiin kantaminen tuo iloa pitkäksi aikaa. Uusi osa mummolta perittyyn astiasarjaan tai omasta lapsuudesta tuttu lelufiguuri herättävät muistoja. Kotiin on kivaa kerätä esineitä, joilla on itselle merkitystä. Monet tällaisista tavaroista lymyilevät kirpputorien hyllyillä ja vain odottavat pääsevänsä ilahduttamaan sinua.