Siivous ja raivaus

Siivoa kaappisi kuntoon näillä vinkeillä

Arjen määrittäessä elämäntahdin laatikot, kaapit ja työtasot täyttyvät kuin huomaamatta ylimääräisistä tavaroista. Helpota arkesi sujumista siivoamalla tilaa niille tavaroille ja esineille, jotka ovat päivittäin käytössäsi.

Onnistu siivouksessa näillä vinkeillä:

1. Älä stressaa

Kaikkea ei voi, eikä tarvitse, siivota kerralla. Mieti aluksi järjestys, jossa sinun on helpoin edetä. Hyvä keino on siivota ylimääräiset tavarat pois joko kaappi, laatikko tai kategoria kerrallaan.

Älä aseta liian tiukkoja aikatauluja tuomaan itsellesi turhaa stressiä. Kukaan muu ei tiedä, jos kodistasi löytyy vielä kesän tai joulun kynnyksellä raivaamattomia kaappeja. Maailmaa ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi.

2. Kaikkea ei tarvitse omistaa

Oletko koskaan ajatellut, että tavaroiden säilyttäminen voi tulla kalliimmaksi kuin niiden lainaaminen tai vuokraaminen? Suuri asunto ja varastotila maksavat kuukausitasolla yllättävän paljon.

Milloin viimeksi telttailit, jumppasit telkkarin ääressä käsipainoilla tai teit leipäkoneella leipää? Jos kaapeistasi tai varastostasi löytyy tilaa vieviä, tarpeettomaksi jääneitä tavaroita, tavaroille kannattaa etsiä aktiivisempi käyttäjä. Kaikkea ei tarvitse omistaa ja harvoin tarvittavia asioita kannattaa pyrkiä lainaamaan tai vuokraamaan. Tilan säästäminen voi parhaimmillaan näkyä rahan säästämisenä!

3. Tavarasi eivät määritä sinua

Älä ripustaudu tulevaan tai menneeseen tavaroidesi kautta. Hieno järjestelmäkamera ei tee sinusta valokuvaajaa, jos et käytä kameraa, eivätkä lukemattomat kirjat tee sinusta yhtään sivistyneempää. Motivaatiofarkut kannattaa myös unohtaa, sillä ne tuovat lähinnä vain huonon omantunnon. Mitä jos alkaisit nauttia elämästä ja keskittyisit olennaiseen? Kun olet siivonnut ajatuksiasi vievät tavarat pois tilaa viemästä, sinulle jää aikaa tehdä sitä mistä nautit oikeasti. Elä oikeasti, älä suunnittelutasolla!

4. Huomaa paikat, joihin kertyy tavaroita

Jokaisesta kodista löytyy paikkoja, joihin kertyy tavaroita. Tavanomaisia paikkoja tavaroiden kertymiselle ovat esimerkiksi yläkaapit, sängynaluslaatikot ja varastot. Mieti, mihin kodissasi kertyy tavaroita, käy niissä olevat tavarat läpi ja laita ylimääräiset tavarat kiertoon. Tämän jälkeen voit keventää esimerkiksi eteisen naulakkoa varastoimalla tarpeettomat kausivaatteet yläkaappeihin. Siivouksen jälkeen kaappitilaa jää todennäköisesti myös ylimääräiseksi, jolloin saat pöydille kertyville tavarakasoille paikat kaapeista.

5. Ilon kautta auttaen!

Aloita pienestä ja etene kohti suurempaa. Huomaat vähitellen, että vaatekaappisi ja kotisi eivät olekaan liian pieniä, ja pystyt nauttimaan aivan uudella tavalla kodistasi ja elämästäsi. Harmittavan usein poissiivotut tavarat jäävät varaston täytteeksi ja siivouksen viimeisen silauksen tulisikin olla ylimääräiseksi jääneiden tavaroiden vieminen kiertoon. Lajittele tavarat jo siivotessa kahteen kasaan: toiseen kasaan rikkinäiset ja käyttökelvottomat, toiseen kasaan ehjät ja kiertoon menevät.

Helpoin keino päästä ylimääräisistä tavaroista eroon, on lahjoittaa ehjät ja hyväkuntoiset pois. Kun lahjoitat tavaroita Fidalle, tuet työtä, jotta jokaisella ihmisellä on toivo ja tulevaisuus.

Löydä lähin lahjoituspisteesi täältä tai tutustu lahjoittamista koskeviin ohjeisiimme.

Kiitos avustasi, viemme sen perille!